~ OBS! ~
Denna gajd har varit riktigt, riktigt bedagad. Sedan april 2006 hinner det hända en hel del, och uppdateringen sommaren 2011 tog bara hand om det nödvändigaste. I fortsättningen kommer
materialet successivt att läggas över till Seriewikin, där det nu finns en kategori om Svenska seriebutiker. Då får också ni läsare chansen att hjälpa till med uppdateringen. Välkomna dit!TEXT och FOTO: Thomas Fels och Johan Cedmar-Brandstedt
ILLUSTRATION: Nickan Jonasson
UPPDATERING: Per A J Andersson

På Sveriges framsida finns en hel del sköna seriebutiker att besöka. Under sommaren 2003 traskade Thomas Fels och Johan Cedmar-Brandstedt staden runt med en kamera och varsin plånbok fylld med pengar. Ambitionen var att dokumentera butikerna och klistra ihop allt insamlat material till en gajd. Resultatet blev tömda plånböcker och en fantastisk upplevelse.

Butikerna:
DOLORES SERIER (nedlagd 4 september 2010, numera på Tradera.se)
INCA (ska fortfarande finnas på Södra Vägen 95)
MYNT & MUSIK (numera både på Stigbergsliden 22 och Friggagatan 15)
NU & DÅ (nedlagd)
PRESS-STOP (kvar på Drottninggatan 58)
SERIEHÖRNAN (numera på Sveagatan 3)
SERIEHÖRNAN 2 (nedlagd)
SERIEKNODDEN (numera även som webbutik: www.serieknodden.se)
SF-BOKHANDELN (flyttat till Östra Larmgatan 16)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I N C A

Södra Vägen 95
412 63 Göteborg
tel. 031-83 15 85
e-post incahobby@hotmail.com

Spårvagn: Korsvägen/Getebergsäng


Inte långt från Liseberg finner vi det lilla men trivsamma antikvariatet Inca. När man kliver in i butiken är det dess ägare – Walter – man möter. Walter har haft butiken sedan 90-talets mitt, då det var frimärken som gällde. Efter några år slog han om till musik och litteratur. Serierna har dock hängt med sedan starten, med en i stort sett oförändrad försäljning.

Serieutbudet består enbart av begagnade serier -lite utländskt men mest svenskt. Den som letar efter svenskt 80- och 90-tal lär bli glad. Från den perioden hittar vi mycket utgivet av de då dominerande förlagen Semic och Atlantic, med tidningar som Fantomen, Spindelmannen och 91:an. Vi finner även Kalle Anka i både pocket- och tidningsformat, en hel del Carlsenalbum, Prins Valiant, Modesty Blaise, Heavy Metal och Epix. Kort sagt, det vi hittade på butikshyllorna för tio till tjugo år sedan finner vi hos Inca.

Den som letar äldre serier kan hitta Fantomen och Kalle Anka från 50- och 60-talen. Priserna på de äldre serierna sätts efter Seriekatalogen, medan de nyare sätts efter skicket. Dessa handlar man billigt.

Butiken är liten och trång. Varorna är staplade på varandra och lokalens atmosfär andas möjlighet att hitta det man inte trodde fanns. Kundkretsen består främst av ungdomar av båda kön och förutom serier kan man hitta böcker, tidningar, film, datorspel, vykort och frimärken.

Walter åker omkring på marknader och handlar serier. Någon hemsida finns inte att titta på, utan han litar på att kännedomen om butiken sprids bland folk. Däremot tillstår han gärna att butikens skylt utåt gatan behöver bli bättre. Vi tycker givetvis att den är fin, men visst, lite svår att hitta.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

M Y N T   &   M U S I K
(f d Göteborgs Mynthandel)
www.myntochmusik.se

Box 4139
400 40 Göteborg
Stigbergsliden 22
tel. 031-24 26 27
Spårvagn:
Stigbergstorget

Friggagatan 15
411 01 Göteborg
tel. 031-15 80 88
Spårvagn:
Svingeln


Anställda: 2,5 (Conny Storm, Christer Svantesson - mynt)
Historik: Funnits sedan ung. 1991
Klientel: i åldrarna 3-103 ("Alla sorters dårar"), fördelningen män/kvinnor 70/30
Atmosfär: blandning
Syn på serier: läsgrejor, bruks-
Kommentar: "Mej eller Knasen", barnböcker på väg ut (utom Kalle Anka-pocket), Gameboy in.
Öppet: må-fr 11-18, lö 11-14

Utbud: lite av mycket

Övrigt: flyttade för några år sedan tvärs över liden (från nummer 15)

SERIESORTIMENTET
Begagnat: svenskt, lite USA
Inköp: allt utom P-rullar (gärna Lucky Luke, Asterix, Tintin, Gaston, Bamse)
Inbyte: i dagsläget endast Ill klassiker-serien (bara byte mot Ill klassiker), 2:1 ("lite beroende på")

ÖVRIGT SORTIMENT
Beg böcker: på väg ut, fack & skön, lite fack in
Beg DVD & VHS
TV-spel: Nintendo & PlayStation (PC CD)
Porr: liten hylla
Övrigt: mynt (butiken hette förut Göteborgs Mynthandel)

NY ADRESS, rätt över gatan

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

P R E S S    S T O P

Drottninggatan 58
411 07 Göteborg
tel. 031-15 84 45

Spårvagn: Brunnsparken

Press Stop är en presspecialist man kan hitta i flera städer runtom i landet. Bland de städerna finner vi naturligtvis Göteborg, vars Press Stop ligger på självaste Drottninggatan, ett snett stenkast från Brunnsparken. När vi kliver in i butiken hamnar vi i en rymlig lokal med välfyllda hyllor med prydligt sorterade tidsskrifter. Butiken har fyra anställda.

I Göteborgsbutikens seriesortiment hittar vi en stor del av den senaste svenska serieutgivningen, såsom Kalle Anka-böcker, och en hel del seriealbum och nya tidningar. Givetvis finns även stadens eget serieförlag, Optimal, representerat. Bland det svenska materialet säljer Larson!, Ernie, Kapten Stofil och Nemi bra. Däremot säljer manga sämre, frånsett Dragonball.

I seriesortimentet kan man även hitta USA-import i form av album från de stora förlagen. Vi bjudes att köpa sådant som ElfQuest, Sandman, Akira, Essential X-men, Usagi Yojimbo, Predator och serier från Vertigo.

I det övriga sortimentet ingår mängder med titlar på svenska och andra språk inom både breda och smala intresseområden. Vi hittar även några böcker om så skilda ämnen som krigshistoria, inredning och konst.

Den första Press Stop-butiken startades i Stockholm 19nånting. Sedan 1992 finns man även i Göteborg. Man märker att butiken ingår i en kedja då atmosfären inte känns särskild personlig. Det kan även ha att göra med att man enbart saluför nyutgivet material. Trevligt är det dock ändå att gå och botanisera i det stora utbudet. Priserna landar något högre än i de flesta serieinriktade butiker.

Kundkretsen utgörs främst av män i åldrarna 20 till 60 år. Personalen tror att det beror på att män är mer insnöade på olika specialintressen och läser fler tidningar om sina hobbyer. Serierna är det framför allt killar som köper allt möjligt av. När de kvinnliga köparna slår till inhandlar de Sigges Lagun, Alverfolket och till exempel Ernie. Shopparna kan komma från hela Västsverige.

Man kan prenumerera på tidningar via butiksskedjans webbplats (<www.press-stop.se>) och hämtar dem sedan i butiken. Butiken har flera hundra prenumeranter och de flesta av titlarna de prenumererar på är utländska. Däremot säljer inte Press Stop några begagnade tidningar.

För att arbeta på Press Stop ska man vara intresserad av läsning. Bortsett från de artiklar som distribueras av Tidsam avgör butiken själv vad som ska tas in. Det gör att man som serieköpare har möjligheten att snubbla på någon serie som man inte hittat någon annanstans, även om chansen kanske inte är överhängande.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

S E R I E H Ö R N A N   

Sveagatan 3
413 14 Göteborg
tel. 031-14 07 44
mobil 0708-12 07 44

Öppettider:
Mån-fre 13-18
Lör 11-15

Spårvagn: Prinsgatan/Olivedalsgatan


1986 öppnade Seriehörnan i Göteborg, fast då på hörnan Plantagegatan-Värmlandsgatan. Därefter en tid på Landsvägsgata. 1993–2009 (?) låg butiken mittemot Hagabion och på andra sidan Linnégatan. Därefter blev det flytt några kvarter söderut – till Sveagatan. Det här är en butik vars ägare Tony Lundin vill vara heltäckande på nya svenska serier. Följdaktligen täcks en lång vägg från topp till tå med svenska seriealbum. Bra urval och mysigt värre. Skicket på förstanummer kan vara gott. Dessa kan man finna inplastade även om det inte är några stora mängder samlarobjekt det handlar om.

Mitt i butiken står lådor med begagnade svenska tidningar och album. Urvalet är ganska bra och vi hittar även en del amerikanskt. Gillar man fanzines kan man botanisera på Seriehörnan.

Vad gäller roliga prylar och gimmicks så kan man shoppa loss på Magic-kort, hockeybilder, några leksaker och knappar. Dockorna har dock skippats då Dolores tagit hand om den nischen. Vid inbyte fungerar det mesta i serieväg, dock inte Seriemagasinet och Western. Vid inköp favoriseras album och Kalle-pocketar. Erotiken sträcker sig förutom till serieformen till att pryda vykort.

Bland kunderna hittar man folk i alla åldrar och fler killar än tjejer. Bland de yngre tjejerna är Witch populär medan de äldre föredrar Nemi. Helt ute bland de allra flesta är Western och Seriemagasinet.

Innan man lämnar butiken kan man hälsa på Adde också. Adde heter egentligen Sven Adrian och är en hund som har jobbat i butiken i flera år.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

S E R I E K N O D D E N

Box 6126
400 60 Göteborg
Svangatan 8 (nära Ånäsvägen)
tel. 031-19 13 46
www.serieknodden.se

Spårvagn: Redbergsplatsen/Ejdergatan


Serieknodden i korthet...
Butiken är lika med Bengt Sollenby.
Detta var Kalle Anka-samlingen som blev en butik.
Här finns en hel del begagnat.
Stället är berömt för sina oregelbundna öppettider (eftermiddagar). SPECIFICERA ÖPPETTIDER
Numera även med försäljning över webben – "härifrån kommer 90 % av försäljningen".- - - - - - - - - - - - - - - -

S F - B O K H A N D E L N
(eg. Science Fiction Bokhandeln)


Östra Larmgatan 16
411 07 Göteborg
tel. 031-13 06 70
e-post goteborg@sfbok.se
www.sfbok.se

Öppettider:
Mån-fre 10-19
Lör 10-17
Sön 12-16


Spårvagn: Kungsportsplatsen

SF-bokhandeln startades i Stockholm och finns sedan några år tillbaka även i Göteborg. Göteborgsbutiken har ett stort och rejält manga-utbud (USA-import men även annat) samt anime.

MER TEXT: Vägg med amerikansk mangaimport, svensk manga och övriga nya serier. Inget begagnat. Anime. Samt – naturligtvis – mängder science ficition och fantasy i bok- och film.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


A n n a t   v i   m i n n s:

- Cat Comics, Haga XX-gatan, senare i Majorna/Hängmattan, Mike "Fritz" Newitt

- Dolores Serier, 1976–2010
, Lars Otterström, Almedal, Engelbrektsgatan, Drottninggatan, Södra Allégatan, foton från sista dagen

- Nu & Då, 199x-2008? (Tranegatan?, enligt Tony)

-
Seriehörnan 2 (Eklandagatan, Newitt)

- Swindle & Strider Som låg i det idag rivna hörnhus där Första och Andra Långgatorna mötte varandra. Det var 80-tal, och man flyttade därifrån till lilla Hällesåker. Inriktningen var hippie – inkl. undergroundserier)


- "Begagnatboden" (namn?) i samma länga som idag hyser Seriehörnan (hade stora tråg med begagnade serietidningar)

- Hisingen (vid Vågmästarepl/nv Backaplan), begagnat (datorspel/musik/film/serier
)

TIDIGARE VERSIONER
AV DEN HÄR SIDAN
- januari 2005
- augusti 2005
- april 2006

- juli 2011

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
(2011-12-10 / Per A J Andersson)